DIETA DLA OSÓB CHORUJĄCYCH NA ZWYRODNIENIE PLAMKI ZWIĄZANE Z WIEKIEM
Codziennie spożywać przynajmniej dwie porcje warzyw i owoców zawierających LUTEINĘ:
BOTWINKA
SZPINAK
NATKA PIETRUSZKI
GORCZYCA
BROKUŁY
ZIELONA KAPUSTA
KOPER
SELER
ZIELONA FASOLA
OGÓREK
POR
GROSZEK ZIELONY
DYNIA
BRUKSELKA
CUKINIA ŻÓŁTA I ZIELONA
POMARAŃCZE
KUKURYDZA
ZIELONA SAŁATA
POMIDOR
MARCHEW
PAPRYKA ŻÓŁTA
2-3 razy w tygodniu spożywać tłuste ryby morskie czyli nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny OMEGA-3:
ŚLEDŹ
MAKRELA
OKOŃ
SARDYNKI
DORSZ
TUŃCZYK
ŁOSOŚ
SOLA
ŚLEDZIE
HALIBUT
W przypadkach, gdy podaż substancji antyoksydacyjnych oraz kwasów omega-3 jest niedostateczna, niezbędna jest suplementacja odpowiednimi preparatami !!!
Sprawdź czy problem choroby plamki żółtej dotyczy właśnie Ciebie, zapraszamy na badanie OCT plamki żółtej.
Dowiedz się więcej o naszej poradni okulistycznej lub umów się na wizytę już dziś!