Porady okulistyczne i optyczne

Dieta dla chorujących na zwyrodnienie plamki żółtej

DIETA DLA OSÓB CHORUJĄCYCH NA ZWYRODNIENIE PLAMKI ZWIĄZANE Z WIEKIEM


Codziennie spożywać przynajmniej dwie porcje warzyw i owoców zawierających LUTEINĘ:



BOTWINKA
SZPINAK
NATKA PIETRUSZKI
GORCZYCA
BROKUŁY
ZIELONA KAPUSTA
KOPER
SELER
ZIELONA FASOLA
OGÓREK
POR
GROSZEK ZIELONY
DYNIA                       
BRUKSELKA      
CUKINIA ŻÓŁTA I ZIELONA
POMARAŃCZE
KUKURYDZA
ZIELONA SAŁATA
POMIDOR
MARCHEW
PAPRYKA ŻÓŁTA


 2-3 razy w tygodniu spożywać tłuste ryby morskie czyli nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny OMEGA-3:



ŚLEDŹ
MAKRELA
OKOŃ
SARDYNKI
DORSZ        
TUŃCZYK
ŁOSOŚ
SOLA
ŚLEDZIE
HALIBUT




W przypadkach, gdy podaż substancji antyoksydacyjnych oraz kwasów omega-3 jest niedostateczna, niezbędna jest suplementacja odpowiednimi preparatami !!!



Sprawdź czy problem choroby plamki żółtej dotyczy właśnie Ciebie, zapraszamy na badanie OCT plamki żółtej

Autor

Dr n. med. Magdalena Dalz

Absolwentka Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, który ukończyła w 2009 roku. W 2010 roku rozpoczęła tamże studia doktoranckie. Od 2012 roku pracuje na stanowisku młodszego asystenta w Wojskowym Instytucie Medycyny Lotniczej w Warszawie. Coroczny uczestnik szkoleń, konferencji i zjazdów okulistycznych. Na swoim koncie ma wystąpienia na sympozjach oraz publikacje naukowe.